четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Статия за Станимирови в книга за големите български родове



Излезе трета част на книгата "Неизвестното за известни български родове" на журналистката Мариана Първанова. Както и първите две части, и в третата книга са представени няколко десетки изявени български родове със значим принос в политиката, културата или стопанската сфера от времето преди 1944г. Сред фамилиите представени в третия том са Станимирови, Папазоглу и Хаджистойчеви.


Статията "19 поколения Станимирови" синтезира информация за рода с най-ранните данни от османските регистри, Станимировият писмовник, гайтанджийския чарк и разклонението на рода при братята поп Стефан и поп Рачо и техните потомци. Подробно е отразен Борис Б. Станимиров, с когото авторката е провела интервю. В публикацията има снимки на Станимировата къща, поп Стефан, Станимир Станимиров в дворцовата гимназия с княз Борис Търновски, ген. Станимиров и Рачо Станимиров като гвардейски офицер на кон в пълна галапарадна униформа.

На представянето на книгата на 16 ноември 2010г. в Софийска градска художествена галерия присъстваха Борис Станимиров - старши, нашият братовчед Цанко Хаджистойчев, а Б. Станимиров - младши представи приноса на книгата от гледна точка на генеалогичната наука.

Няма коментари: