четвъртък, 24 юли 2008 г.

Улица "Станимирова" в Габрово











В габровския квартал "Радичевец" на няколко минути пеша от "Априловската гимназия" се намира улица "Станимирова". Уличката е къса - заключена е между "Йосиф Соколски" и "кап. Дядо Никола" и опира в река Янтра. Именувана е така в не по-късно от началото на 40-те години на XX в. По това време най-заслужилия съвременен представител на рода - Станимир п.Стефанов Станимиров е още жив, а и той далеч не изчерпва заслугите на фамилията за града - неговият баща иконом Стефан Станимиров е дългогодишен архиерейски наместник, борец за църковна независимост и дарител на Гарбровското училище; дядото - Станимер чаркчи е баща на габровските чаркове (улицата се намира при водната каскада"Скока", където са били чарковете), а прадядото Петко Станимер (погрешно описан от библиографите като Стани) е един от неколцината ранни габровски книжовници, автор на "Станимировия писмовник" от 1783г. Заради заслугите на фамилията, улицата е наименована не на конкретен човек, а на родовото име - Станимирова.

За наличието на тази улица говори и Илия Габровски в своята статия "Последните писма на Станимирова" в Известия на габровската библиотека бр.12 / 26.08.2944г."

"...А когато се обърнах към него [Ст.Станимиров] да напише животоописание за себе си, защото е патрон на една габровска улица, той отговори: „Ще ми е твърде неудобно да пиша сам онова, което ще кажат за мене”


Няма коментари: