четвъртък, 17 януари 2013 г.

За тефтерите и блоговете


Тeвтеръ 26 8-омврий 1851 ... Когато преди няколко дни с треперещи ръце разлистих тефтерчето на поп Стефан в Народната библиотека, ситните старинни букви ме върнаха век и половина назад - в кирпичената къща на ковашката улица в Габрово, мирисът на цъфнал люляк, ритмичното чаткане на претовареното катърче по гладкия калдаръм, глухия бой на ковашките чукове в задния двор...

Благодатно е спокойствието да осъзнаеш, че не си самотна прашинка, безмислено устремена към края.

Благословена е силата, когато проумееш, че си зърно в броеницата на рода си, че времето ще те прехвърли през пръстите си, но след теб ще дойде следващата брънка, здраво свързана с предишните...

... и че пишейки в този блог, правиш онова, което трябва - дописваш тефтера ... А ръката, която преди шест поколения го е започнала те благославя от небето!


* * *

Този блог представя историята на рода Станимирови от Габрово, както и информация за фамилиите с които Станимирови са брачно сродени. Първоначалната идея беше блога да служи като достъпен архив - съдържанието е писано в продължение на няколко години и представлява една "постоянна чернова" на бъдещо печатно издание. Информацията непрекъснато се редактира, уточнява, добавят се нови факти, както и цели статии.

Източници за родовото проучване: Родословие на Станимирови, съставено през 1958-1960г. от Марко П. Родев и допълнено с данни и графични схеми от Никола Р.Станимиров; библиографско изследване на архивните фондове на Станимирови в НБКМ и НА-БАН; проучване архивните фондове в Ориенталски отдел на НБКМ, Отдел стари издания и ръкописи на НБКМ, РИМ-Габрово, ТДА-Габрово, Национален музей на образованието, Априловска гимназия ; изследване на трудовете на Ст.Станимиров; пълен библиографски обзор на публикации за представители на рода; интервюта с членове на фамилията; семейни архиви и др.


N.B. Датите на някои публикациите са фиктивни, за да се спази желаната последователност на статиите.


Приятно четене!
*
За коментари, въпроси, препоръки или допълнителна информация:
bstanimirov@mail.bg
*

Няма коментари: