неделя, 3 април 2011 г.

Схимонахиня Сусана (Сомлева) е канонизирана за светица




В свое решение от 16 март 2011 Светият синод на Българската православна църква в своя пълен състав реши, да канонизира за светци християните убити в църквата в Батак и убитите в Новоселския манастир по време на Априлското въстание от 1876г.

Процедурата е в ход от няколко години. Комисията е преценила, че на база на известните исторически данни загиналите не само са проявили героизъм като българи, но което е по-важно за църквата, били са праведници, загинали за вярата.


Последната панихида за тях като човеци се отслужва на 2 април 2011г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На скедващата сутрин - 3 април се отслужва Св. Литургия, в която мъчениците биват канонизирани за светци. Литургията завършва с литийно шествие в тяхна прослава. Оттам насетне, вече не се молим за тяхните души, като за покойници, а се молим НА тях, като на светци и небесни застъпници.


Убитите в Новоселския манастир са двама свещеници, седем монахини и една послушница. Заедно с тях са загинали още много миряни. Затова канонизацията е на "Събор на Новоселските мъченици" - т.е. освен десетимата и на неизвестен брой известни само Богу мъчници за вярата.


По време на святото мъченичество за вярата на 9 май 1876г. игуменка на Новоселския манастир "Св. Троица" е схимонахиня Сусана (Сомлева) - дъщеря на първенеца на Ново село Цонко Сомлев. Големият Сомлев род вече има своя небесна покровителка. Родът Пашовци, за който разказахме в този блог като сроден със Станимирови има за родоначалник Петър Събчев Сомлев - Пашата и е клон на Сомлеви.


Нека нашата родственица Светата мъченица Сусана бди над нас и измоли Божията милост за греховете ни!

Няма коментари: