събота, 16 август 2008 г.

Д-р Никола Ст.Станимиров


Д-р Никола Ст.Станимиров е роден на 30.07.1911г. През 30-те г. заминава да учи медицина в Бордо, Франция, където следва стоматология. Увлечен е по футбола и играе в отбора на Бордо. Неговият приятел от Плевен Стефан Василев играе в Нанси. Това е причината Станимиров да се премести в същия град. По време на следването си е картотекиран играч във футболния отбор на гр. Нанси. Там Никола Станимиров завършва стоматология и се връща в Плевен. Започва зъболекарска практика.



В Плевен д-р Станимиров се жени за Надежда Стефанова Парапулова (по втори баща) от богат род – майка и притежава чифлик и много земя в с.Летница, а баща и упрявлява х-л „Цар Освободител” в Плевен.

д-р Н.Станимиров с купата и съотборниците му (вероятно като "железничарски шампион" - 1945г.)


Д-р Станимиров е сред водещите футболни делятели в Плевен. Тъкмо в неговия частен кабинет през 1939г. се основава футболния клуб СП-39, предшественик на Спартак – Плевен. Клубът се образува от сливането на „Скобелев” и „Победа”. Д-р Станимиров става неговия първи председател. През същата година приятелят му и изявен плевенски футболист Петър Бараков се жени на стадиона в присъствието на цялата спортна общественост и всички почитатели на футбола. Кумуват д-р Никола и Надежда Станимирови. Д-р Станимиров е председател на „Спартак” – Плевен още веднъж – през 50-те години. Тогава се записва в Медицинска академия и получава второ висше медицинско образование – специалност уши-нос-гърло. През 40-те години купува автомобил „Мерцедес”. Шофьорската му книжка от Плевенското МВР носи сериен N 1.



През войната д-р Станимиров е мобилизиран като военен зъболекар получава офицерски чин. Така д-р Станимиров става седмия офицер от рода Станимирови. По запаса достига чин подполковник.
Д-р Никола Станимиров почива през 1966г.



Съпругата на д-р Н. Станимиров – Надежда Станимирова също има интересен произход. Майка и – Вацка е внучка на Мончо Атев от с. Летница, Ловешко. Дядо и е сред най-големите земевладелци – притежава 13 000 декара земя. Баща и – Нати Мончов Атев (на лявата снимка) загива в битката за Одринската крепост като подофицер от артилерията. Още дете, Вацка остава богата наследница. Завършва френския католически колеж Нотр Дам в Русе (дясната снимка). Майка и Хинка е дъщеря на Станчо и Иванка Хитрови от Ловеч – дейци на БЦРК и укриватели на Левски. От същия изявен троянско - ловешки род е революционния деец Тома Ст. Хитров (1840-1906), който е заснел единствената фотография на майката на Левски Гина Кунчева, както и снимки на много комитетски дейци. Тома Хитров (в четническата униформа) е участник в Белградската легия, подвоевода в четата на Филип Тотю, опълченец, участвал в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, герой от Сръбско - българската война. Един от първите български фотографи .


Вацка Атева се омъжва за Станчо Банчев – завършил търговия в Мюнхен, син на богат ловешки търговец. Баща му Банчо е бакърджия, но развива манифактура като произвежда бакърени канчета за армията. Станчо Банчев завършва ШЗО и участва в първата световна война (дясната снимка) . След Надежда имат и второ дете – момче, което почива съвсем малко. Година по – късно Станчо умира от рак.




След траура, Вацка се омъжва втори път – за търговеца Стефан Парпулов – също завършил търговия в Мюнхен. Той усиновява Надежда. Семейството се пренася в Плевен. Стефан Парпулов е активист на Демократическата партия. Той е от виден панагюрски род. Негов чичо е Иван Маринов Парпулов – Орчо войвода (1829-1911)– стотник на панагюрската чета по време на Априлското въстание, осигурявал връзката между Панагюрище и Копривщица, по-късно участник в Хвърковатата чета на Бенковски, участник в Кресненско-Разложкото въстание и Сръбско-българската война. Стефан Парпулов притежава хан в Свищов, които отдава под наем, а с приходите стопанисва хотел „Цар Освободител” в Плевен, който ползва под наем и е собственост на църквата, дарен от Киро Станев - виден плевенски дарител. (дясно: паметник на Орчо Воевода в Панагюрище)

Няма коментари: